Renáta | 5.2.2018

Dobrý večer! Jsem na RD, RP mám na 2 roky, zaměstnaná jsem na dobu neurčitou. Mohu se nechat zaměstnat na půl roku nebo 1 rok u jineho zaměstnavatele na HPP? Kdyby ano a chtěla bych druhé dítě, výše mateřské bych dostala stejnou jako u prvního ditete nebo by se to počítalo z toho druhého zaměstnání?

Odpověď:

Dobrý den,
u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. To znamená, že pokud jste v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhlo věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější.Pokud budete nemocensky pojištěná i v druhém pracovním poměru, tzn. Váš příjem bude vyšší než 2.500 Kč měsíčně, bude se Vám další PPM vypočítávat i z tohoto pojištění.
Upozorňuji ještě na to, že pokud bude Vaše činnost u druhého zaměstnavatele shodná s předmětem činnosti Vašeho stávajícího zaměstnavatele, bude potřebovat jeho písemný souhlas.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect