Lenka | 3.3.2018

Pracovala jsem 11 let u jednoho zaměstnavatele odkud jsem po letech odešla na mateřskou dovolenou s dvojčaty v pěstounské péči. Nyní se klukům bliží 24.4.2018 3 roky věku a pan majitel si vzpomněl, že bych měla dát výpověď a jak to se mnou bude. Odchod na peněžitou pomoc v mateřství tehdy neproběhla v přátelském duchu. Zároveň jsem také zaměstnaná u Úřadu práce odkud beru mzdu a mám tam odpočet na daně. (již rok a půl)

Tak bych chtěla poradit jak se v této situaci zachovat.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za otázku.
Rodičovská dovolená Vám podle zákoníku práce náleží nejdéle do 3 let věku dítěte. Dále můžete požádat o neplacené volno – zaměstnavatel Vám však nemusí vyhovět. Pokud chcete v tomto zaměstnání později pokračovat, doporučuji zkusit zaměstnavateli poslat konkrétní písemnou žádost o neplacené volno. V průběhu rodičovské dovolené Vám zaměstnavatel dát, až na výjimky, nemůže. Po skončení rodičovské dovolené Vám může dát výpověď jako jinému zaměstnanci, tj. z důvodů uvedených v zákoníku práce.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect