Lenka | 19.3.2018

Dobrý den, pracuji na základní škole jako asistentka pedagoga od 1.10.2017. Bohužel, jsem každý měsíc několik dnů až týdnů doma s nemocným synem (4 roky). Vedení školy mě upozorňuje, že to takhle dál nepůjde, že už to snad dělám schválně. Chápu, že práce asistenta pedagoga je specifická a zaměstnanec tak škole chybí, ale nevím, kde najdu nějaký argument pro vedení školy. Pracovat chci, ale taky se zároveň musím postarat o syna. Nemáte náhodou zkušenosti, jak se v tomto případě zachovat? V takovém pracovním prostředí, kde se člověk cítí pouze trpěn se přeci nedá fungovat. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel je podle § 191 zákoníku práce povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu ošetřování dítěte mladšího než 10 let. Jedná se o překážku v práci na straně zaměstnance, o které má zaměstnanec povinnost informovat, ale zaměstnavatel nemá právo čerpání překážky v práci povolit nebo zakázat. Svého zaměstnavatele na tuto skutečnost upozorněte. Případná výpověď z tohoto důvodu by byla neplatná.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect