Zita Sedláčková | 27.3.2018

Dobrý den, prosím o informaci jak postupovat ve služebním poměru, kde mám zkrácený úvazek (rozhodnutí ředitele) na 25 hod. týdně, v případě, kdy ošetřování dítěte mi spadne do dne, kdy nebyla plánována směna. Musím si za tento den chybějící hodiny naddělat?
Děkuji
Zita Sedláčková

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 71 odst. 2 zákona o služebním poměru se služební volno při ošetřování nemocného člena rodiny nebo při péči o dítě mladší 10 let poskytne v nezbytně nutném rozsahu, v rámci prvních 9 kalendářních dnů, a jde-li o osamělého příslušníka, v rámci prvních 16 kalendářních dnů, jestliže doba potřeby ošetřování nebo péče trvá. Od nástupu služebního volna do jeho ukončení nevykonáváte službu a nemusíte si směny, na které služební volno připadlo, nahrazovat. Podle § 58 odst. 3 tohoto zákona jestliže příslušník pro překážku ve službě, která zasáhla do volitelné doby služby, nevykonal celou denní dobu služby při uplatnění pružného dne služby nebo celou týdenní dobu služby při uplatnění pružného týdne služby anebo celou čtyřtýdenní dobu služby při uplatnění čtyřtýdenní pružné doby služby, je povinen chybějící část doby služby vykonat do konce následujícího kalendářního měsíce, nestanoví-li služební funkcionář na žádost příslušníka jinou dobu výkonu služby. Vykonání služby podle věty první je možné pouze ve volitelné době služby. Ve Vašem případě se však o překážku ve službě nejedná a toto ustanovení se na služební volno z důvodu ošetřování člena rodiny nepoužije.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect