Svatava | 4.4.2018

Dobrý den,
musi zaměstnavatel počítat do odpracované denní pracovní doby návštěvy lékaře? Mám částečně flexibilní pracovní dobu (pevná část 9-12, jinak pružnost). Zaměstnavatel povoluje návštěvu lékře v pevné části jenom výjimečně (tehdy ji i započitává do odpracovaných hodin). Vyžaduje, aby se chodilo k lékaři buď před nebo po pevné části, ale v tom případě se návštěva lékaře nezapočitává do odpracovaných hodin a absence se musí naddělat. Při plném úvazku je to obtížně realizovatelne a velmi stresující. Díky za odpověď!

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel je povinen omluvit absenci zaměstnance v práci po dobu překážky v práci. Podle nařízení vlády, kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci se poskytne zaměstnanci pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout. Překážky v práci na straně zaměstnance při pružném rozvržení pracovní doby se podle § 97 zákoníku práce posuzují jako výkon práce jen v rozsahu, ve kterém zasáhly do základní pracovní doby. Pokud překážka v práci zasahuje do volitelné pracovní doby, jako výkon práce se neposuzuje.

Budete-li mít další otázky nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect