Sivena | 11.4.2018

Dobrý den, jsem všeobecná registrovaná sestra, samoživitelka, mám dvě děti narozené po sobě, tudíž jsem rodičovskou dovolenou měla v kuse 5 let a pak jsem si ještě vzala 1 rok neplaceného volna. Před prvním porodem jsem měla 8 měsíců nemocenskou. Chci se zeptat, pokud se vracím zpět do práce jako všeobecná sestra, musím se ze zákona doškolit? Děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď:

Dobrý den,
do doby výkonu povolání se započítá doba pracovní neschopnosti a doba mateřské dovolené v souhrnu se však nejvýše započte 6 měsíců v kalendářním roce. Podle § 4a zákona o nelékařských zdravotnických povoláních pokud zdravotnický pracovník nebo jiný odborný pracovník přerušil výkon povolání na dobu, která za posledních 7 let činila v celkovém součtu více než 6 let, je povinen se bezodkladně po skončení přerušení výkonu povolání doškolit v rozsahu nejméně 60 pracovních dnů na pracovišti poskytovatele zdravotních služeb, poskytujícího zdravotní služby v oboru povolání zdravotnického pracovníka nebo jiného odborného pracovníka. Doškolení probíhá pod vedením zdravotnického pracovníka způsobilého pracovat bez odborného dohledu, který vydá o průběhu a ukončení doškolení potvrzení. Pokud přerušení Vašeho povolání netrvalo déle než 6 let společně s dobou, která se započítává jako výkon práce, nebudete povinna se doškolovat.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect