Irena | 14.4.2018

Dobrý den. Jsem na RD a chci nastoupit na další MD. Můj pracovní poměr skončil v průběhu 1. RD, jako učitelka jsem měla smlouvu jen do konce školního roku. Nyní nevím jestli mám právo pobírat podporu v mateřství. A popřípadě kam mám zanést žádost od paní doktorky. Úřady jsem již obvolala, ale neshodují se jejich odpovědi.
Děkuji moc za rady.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za váš dotaz.

Na peněžitou pomoc v mateřství (upravenou zákonem o nemocenském pojištění 187/2006 Sb.) má nárok matka nebo otec dítěte, který byl účastníkem zdravotního alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Může o ni zažádat i otec dítěte (respektive manžel matky), jestliže s matkou uzavřel písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě. (§ 32 odst. 1 a 2).

Pokud tyto podmínky nesplňujete Vy ani otec dítěte, můžete rovnou žádat o rodičovský příspěvek. Ten se poskytuje matce či otci dítěte po skončení výplaty PPM nebo ode dne narození dítěte rodičům, kterým nevznikl nárok na PPM.

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství vám vydá ošetřující gynekolog a vyplněný tiskopis podáváte okresní správě sociálního zabezpečení. O rodičovský příspěvek (případně porodné a přídavky na děti) se žádá na odboru státní sociální podpory místně příslušného úřadu práce. Formuláře a návody můžete najít i na jejich webových stránkách.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Hezký den!

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect