Hanka | 30.4.2018

Dobrý den. Mám dotaz: v případě uznání pracovníka práce neschopným, tedy pracovník je v pracovní neschopnosti, a má vycházky. Může v době vycházet pracovník vykonat státní závěrečnou zkoušku na vysoké škole? a) může mít nějaký postih u svého zaměstnavatele, že v době pracovní neschopnosti, i když v době vycházek vykonal státnice na VŠ? Může toto být nějakým způsobem napadnutelné? b) je to (vykonaná zkouška) legislativně platná?

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel můžu dát zaměstnanci výpověď z důvodu podle § 52 písm. h) zákoníku práce, pokud zaměstnanec nedodržuje režim práce neschopného. Dále může být takovému zaměstnanci odejmuta dávka nemocenské. Pokud zaměstnanec složil zkoušky v době své vycházky, nedopustil se porušení režimu. Podmínky skládání státních závěrečných zkoušek jsou upraveny v zákoně o vysokých školách a ve zkušebním řádu jednotlivé školy. Student nebývá v těchto předpisech rozlišen podle toho, zda je zaměstná či zda není v pracovní neschopnosti.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect