Dalila | 9.5.2018

Dobrý den, tchýně potřebuje vzhledem ke svému onemocnění intenzivní péči, kterou už nejsem schopná zajistit při běžném pracovním nasazení. Dozvěděla jsem se o institutu dlouhodobého ošetřovného, kde bychom se snad o péči mohli dělit i s ostatními členy rodiny, jak se o to žádá a jak to funguje? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
nárok na dlouhodobé ošetřovné má pojištěnec, pečující o osobu, která potřebuje poskytování dlouhodobé péče v domácím prostředí a nevykonává v zaměstnání, z něhož dlouhodobé ošetřovné náleží, nebo v jiném zaměstnání práci, jde-li o zaměstnance. Ošetřovanou osobou může být i tchyně. Podmínkou nároku na dlouhodobé ošetřovné je účast na pojištění např. ze zaměstnání, která současně trvala alespoň po dobu 90 kalendářních dnů v posledních 4 měsících bezprostředně předcházející dni vzniku potřeby dlouhodobé péče nebo dni prvního převzetí této péče. Doba poskytování dávky činí nejdéle 90 kalendářních dnů. Žádost se podává na tiskopise prostřednictvím zaměstnavatele.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect