Tomáš | 28.5.2018

Dobrý den, prosím o radu.
Pracuji v pekárně a mám nerovnoměrnou pracovní dobu. Chci se zeptat pokud měsíc má 20 pracovních dní a 1 svítek a já v tento svátek mám plánovanou směnu kolik pracovních dní pro mě platí a musím odpracovat? 20 nebo 21?
Mám fixní plat. Mám nárok na proplacení příplatků za odpracované soboty, neděle, svátky a noční směny?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den. T.

Odpověď:

Dobrý den,
za dobu práce ve svátek přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, které mu zaměstnavatel poskytne nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Za dobu práce v sobotu a v neděli přísluší zaměstnanci dosažená mzda a příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku. Je však možné sjednat jinou minimální výši a způsob určení příplatku. Za dobu noční práce přísluší zaměstnanci dosažená mzda a příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku. Je však možné sjednat jinou minimální výši a způsob určení příplatku.
To znamená, že Vám zaměstnavatel za dobu práce ve svátek musí poskytnout náhradní volno. Za práci v sobotu a v neděli a za noční práci máte nárok na příplatek.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect