Jarka | 10.7.2018

Dobrý den, jsem nyní na rodičovské dovolené, synovi je 22 měsíců. Za půl roku se nám narodi další potomek, tudíž ještě před tím než mi skončí rodičovská dovolená. A teď k otázce. U syna jsem měla nárok na mateřskou, kterou jsem čerpala po dobu 28 týdnů a hned navazoval rodicak. V té době mě ale skončila pracovní smlouva, která byla na dobu určitou. A nyní mě zajímá zda mám nebo nemám nárok na mateřskou? Bohužel u nás na úřadě mi nedokázali odpovědět, jen že si myslí že zřejmě ano, že se to posuzuje zda jsem měla odpracovane ty dny, které požaduje zákon. Ano, to jsem měla v zaměstnání kde mi skončila pracovní smlouva jsem před porodem pracovala rok a půl. Doufám že dotaz je srozumitelný a předem děkuji za odpověď .
S pozdravem
J.D.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za otázku.
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství máte, pokud jste v době začátku jejího čerpání zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě 180 dní od skončení posledního zaměstnání (§15 zákona o nemocenském pojištění). Pokud vaše pracovní smlouva zanikla dříve, u druhého dítěte nárok na PPM mít nebudete, může je ale čerpat také otec dítěte (na základě písemné dohody podle §32 odst. 1 e). Jinak budete čerpat rodičovský příspěvek hned od narození dítěte.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Hezký den!

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect