Petr | 4.9.2018

Dobrý den,
doslechl jsem se, že teď nově existuje něco jako otcovská dovolená. Chtěl jsem se zeptat, jak to funguje a jak o to mám požádat. Partnerka je v 6. měsíci těhotenství, tak bych to chtěl využít, ale nic moc o tom nevím. A nevadí, že nejsem s matkou dítěte ženatý?

Díky.

Petr

Odpověď:

Dobrý den, děkujeme za otázku.

Na otcovskou dovolenou můžete nastoupit v období 6 týdnů ode dne narození dítěte a podpůrčí doba (tzn. doba placené dovolené) je jeden týden. Výše otcovské dávky činí 70 % denního vyměřovacího základu denně (§ 38a - § 38d zákona 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění).

O otcovskou dovolenou žádáte svého zaměstnavatele a jeho prostřednictvím zároveň žádáte o dávku. (Formulář i další informace najdete na webu České správy sociálního zabezpečení.) OSVČ, kteří platí dobrovolně nemocenské pojištění alespoň tři měsíce před nástupem na otcovskou, podávají žádost sami. Není důležité, zda jste manželé – podmínkou je, abyste byl zapsán jako otec v rodném listě.

Dále je také možné využít ošetřovné (pokud matka dítěte potřebuje po porodu péči), rodičovskou dovolenou nebo neplacené volno.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

S pozdravem

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect