Marie Jirků | 25.9.2018

Dobrý den,
chci se zeptat, zda má zaměstnavatel právo požadovat informaci o tom, zda rodič bude čerpat rodičovskou. Mého přítele se v souvislosti s očekáváním narození našeho potomka ptal jeho šéf (na pivu po práci, tedy neoficiálně), jestli půjde na rodičovskou. Příteli to bylo nepříjemné, tak to zamluvil. Je to vůbec legitimní dotaz, dá se nějak argumentovat, že není povinnost zaměstnance toto sdělovat?

Odpověď:

Dobrý den,
rodičovská dovolená je překážkou v práci na straně zaměstnance. Zaměstnanec by jako u každé překážky v práci měl sdělit zaměstnavateli její nástup bez zbytečného odkladu, jakmile se o překážce dozví. Na rodičovskou dovolenou má rodič dítěte ze zákona nárok. Zaměstnavateli se tato skutečnost pouze oznamuje. Pokud Váš přítel není rozhodnut na rodičovskou dovolenou nastoupit nebo ještě neví kdy, nemusí tuto skutečnost svému zaměstnavatel sdělovat. Nicméně, pokud již Váš přítel zná datum nástupu na rodičovskou dovolenou, měl by ho zaměstnavateli sdělit co nejdříve.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, obraťte se, prosím,t na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect