Barbora | 31.10.2018

Dobrý den, jsme lesbický pár, máme čerstvě narozenou holčičku, 2,5 měsíce starou. Porodila jsem ji já, budu s ní půl roku na mateřské dovolené. Můj dotaz se týká rodičovské dovolené: musím jít na rodičovskou dovolenou pouze já, nebo ji může nastoupit i moje partnerka, ikdyž z právního pohledu není v žádném vztahu k naší dceři? Ještě bych chtěla napsat, že nemáme uzavřené registrované parnerství.
Moje partnerka je OSVČ, já jsme zaměstnaná na PS. Jde nám o to, když by šla na rodičovskou moje partnerka, nemusela by si tím pádem (asi) platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, protože by je za ni platil stát. Je to tak?
Děkuji za radu

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za otázku!

Bohužel zákon se na to zatím dívá tak, že Vaše partnerka není rodičem dítěte, a na mateřskou či rodičovskou máte tedy nárok pouze vy. Stejné je to i s dávkami.

Snad se to brzy změní.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Hezký den!

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect