Nikol | 15.11.2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat z čeho a jak se počítá rodičovská. A jestli mám nárok na porodné a kolik porodné dělá. Mám první mimko, papírově jsem sama ale s přítelem spolu bydlíme. Předem dekuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za otázku!

Rodičovský příspěvek (upravený §§ 30 – 31 zákona o státní sociální podpoře 117/1995 Sb.) náleží všem rodičům (respektive jednomu z rodičů) bez dalších podmínek v celkové výši až 220 000 Kč. Měsíční výši (a na tom závislou délku čerpání) si můžete zvolit a také změnit v průběhu čerpání. O příspěvek může žádat kterýkoli z rodičů, je možné se i vystřídat. Rozhodující je výše denního vyměřovacího základu rodiče (zjednodušeně průměrná hrubá mzda) – RP můžete čerpat maximálně ve výši 70 % předchozího výdělku. S žádostí o rodičovský příspěvek Vám mohou poradit také přímo na oddělení státní sociální podpory příslušného úřadu práce, kde o tuto dávku budete žádat.

Co se týče porodného (§§ 44 – 46), jde o jednorázovou dávku, pro matky prvního či druhého dítěte. Rozhodující je příjem celé rodiny, v tomto případě tedy Vás a Vašeho přítele. Nárok na porodné má žena, nepřevyšuje-li rozhodný příjem v rodině součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,70 (tj. přibližně 21 000/měsíc u prvního dítěte). Rozhodný příjem je měsíční průměr všech příjmů rodiny v období kalendářního čtvrtletí předcházejícího narození dítěte. O dávku se žádá opět na úřadu práce.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect