Kuratko | 18.11.2018

Pritel ma cisty prijem.18 cca ja mam cisty prijem cca 13 a pul mam 10letou dceru a cekame.druhe dite ....dosahnu tedy na porodne.na druhe dite .....cetla sem.neco o zivotnim.minimu za tri mesice a ze dle toho se pocita sli narok.mam.ci ne.ale platime.docela vysoky najem a bydleni by se snad melo.pocitat protoze bez toho zit nelze stejne.jako bez jidla ......trochu v tommam zmatky ....porodne.cili bolestne.by mela dostat kazda matka dle.meho.nazoru a ne ze pracuji tak.nemam.narok i kdyz porod prodelam.a bolest vytrpim ......divne.....no ale.k veci ....myslite ze dosahnu na porodne.tedy?

Odpověď:

Dobrý den,
nárok na porodné má žena, která porodila první nebo druhé dítě. Příjem ženy a s ní společně posuzovaných osob musí být nižší než 2,7násobek životního minima. Mezi společně posuzované osoby patří i první dítě. Do rozhodného příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě. To, zda máte nárok na porodné Vám podle Vaší situace sdělí sociální odbor úřadu práce.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect