Kristýna | 26.11.2018

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat,
pokud budu muset nastoupit na nemocenskou nebo na rizikové těhotenství, ale nebudu mít tím pádem odpracovaných 270 dní, bude se nemocenská počítat do odpracovaných dní, jelikož je za mě pořád placeno pojištění,do nároku na peněžitou pomoc v mateřství?
Děkuji za odpověď
Kristýna

Odpověď:

Dobrý den. Děkuji za otázku!

Na peněžitou pomoc v mateřství má nárok matka nebo otec dítěte, který byl účastníkem nemocenského pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Pro nárok je podstatné je pojištění, ne skutečně odpracované dny.

Výše příspěvku je 70 % tzv. denního vyměřovacího základu (příjem za posledních 12 měsíců podléhající odvodu pojistného na sociální zabezpečení dělený počtem dní). O peněžitou pomoc v

mateřství může místo Vás žádat také otec dítěte, jestliže s Vámi uzavře smlouvu, že bude o dítě pečovat.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Hezký den!

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect