Petra | 13.12.2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s nemocenskou na úřadu práce. Můj zaměstnavatel mě ke konci zkušební doby propustil, ale týden na to jsem zjistila, že jsem těhotná. Takže jsem celou dobu vedena na úřad práce. Má otázka zní, až mi skončí podpurčí doba na úřadu práce, mohla bych nastoupit na neschopenku, abych nezůstala do porodu bez peněz? A bude mi vůbec nějaká nemocenská vyplácena, jelikož na mateřskou nárok nemám a tudíž dostanu až rodičovskou ode dne porodu. Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za otázku.

Bohužel protože jste nezaměstnaná (nepojištěná) a už nebudete ani v ochranné lhůtě, nebudete mít nárok na nemocenskou dávku, i kdybyste byla na rizikovém těhotenství, tzn. pracovně neschopná (§§ 14 – 16 zákona o nemocenském pojištění).

Po porodu však budete pravděpodobně mít (respektive Vaše dítě bude mít) nárok na měsíční přídavek na dítě a jednorázové porodné (podle § 17 a § 44 zákona o sociálním zabezpečení). O ty si, stejně jako o rodičovský příspěvek, můžete požádat na odboru státní sociální podpory místně příslušného úřadu práce.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Hezký den!

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect