Kamila | 14.12.2018

Dobrý den,
jsem na RD, chtěla bych se zeptat jaká forma spolupráce je pro mě nejvýhodnější - DPP, DPČ nebo si zřídit živnosteknský list? Momentálně mám jendu DPP a navazuji další pracovní poměry na menší objem práce a přemýšlím o nejvýhodnějších možnostech co do danění, abych nepřišla o RD příspěvek a aby se mi výdělek vyplatil v případě, že bych měla ještě jedno dítě. Díky za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Pokud pobíráte peněžitou pomoc v mateřství, základním pravidlem je, že nesmíte vykonnávat stejnou práci (na stejnou smlouvu), ze které jste pojištěná nebo osobně vykonávat samostatně výdělečnou činnost (§ 16 zákona o nemocenském pojištění).

Přivýdělek není limitován, co se týče výše odměny. Pokud budete pracovat pro svého původního zaměstnavatele, mělo by jít o jinou smlouvu i jinou činnost, než byla Vaše původní práce.

Jestliže budete pracovat u jiného zaměstnavatele a budete u něj vykonávat stejný druh práce, jako jste vykonávala před nástupem na mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, budete k tomu potřebovat písemný souhlas původního zaměstnavatele (§ 304 odst. 1 zákoníku práce).

Během pobírání rodičovského příspěvku (podle zákona o státní sociální podpoře) již můžete pracovat bez omezení – zásadní podmínkou je zajištění celodenní péče o dítě (§ 31 odst. 3). Dítě do dvou let tak může navštěvovat jesle, mateřskou školu nebo jiné zařízení pro děti jen do rozsahu 46 hodin v kalendářním měsíci, u starších dětí tato podmínka odpadá.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

S pozdravem

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect