Iva Kučerova | 15.1.2019

Dobrý den, chtěla bych se informovat o práci k rodičovské dovolené.
Jsem na rodičovské dovolené s mladší dcerou 14 měsíců (starší dcera 3roky) nyní jsem se domlivila se zaměstnavatele že bych mohla chodit na zkrácený úvazek. Zaměstnavatel mi nabídl že by mně ze staré firmy (kterou drží kvůli mně) převedl na novou se zkrácenym úvazkem. Nevím zda pristoupit na převod. Zda je to v mé situaci výhodné. Uvažujeme s manželem ještě o 1 dítěti a nevím zda bych pak měla nárok např.i na mateřskou.
Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 19 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění se u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. To znamená, že pokud jste v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhlo věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější. Pokud budete zaměstnaná u jiné právnické osoby (jiné firmy), bude se formálně jednat o jiného zaměstnavatele a PPM by se Vám vypočítávala ze mzdy, kterou byste dosahovala na nižším úvazku. Z tohoto ohledu pro Vás změna firmy výhodná není.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect