Barbora | 28.1.2019

Dobrý den, momentálně jsem na rizikovém těhotenství, tedy na nemocenské. Od 1. 2. bych měla nastoupit na PPM. Je možné a korektní zůstat na nemocenské o měsíc déle (tedy do 1. 3., termín porodu je 15. 3.) a PPM si tím zkrátit a od státu na PPM chtít méně na úkor nemocenské (finančně to stát vyjde dokonce lépe, ale jde mi o soukromé pojištění, které by mi mohlo více peněžně pomoci právě, když zůstanu na rizikovém těhotenství)? Sestřička mi říká, že to nelze a že na PPM nastoupit musím, na sociálce mi řekli, že to lze. Jak to tedy s krácením PPM na úkor nemocenské je? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 34 odst. 1 písm. a) zákona o nemocenském pojištění začíná podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu. Ze znění zákona vyplývá, že pokud nezačnete čerpat PPM v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, začínáte tuto dávku čerpat ze zákona počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect