Jarmila | 12.2.2019

Dobrý den, po rodičovské dovolené mám nastoupit do práce. Pracovala jsem na manažerské pozici, ale moje pozice je zrušena a dostala jsem nabídku na nemanažerskou pozici, tu nechci přijmout. Předpokládám, že mám v tomto případě nárok na odstupné, ale nevím kolik. Jsou to 3 platy + 2 měsíce výpovědní doba nebo pouze ty 3 platy? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
Váš zaměstnavatel Vám po návratu z rodičovské dovolené musí přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy. Pokud takovou práci zaměstnavatel nemá, je to překážka v práci na jeho straně a Vám náleží náhrada mzdy ve výši Vašeho průměrného výdělku, a to do doby než Vám buďto zaměstnavatel začne práci dle Vaší pracovní smlouvy přidělovat, nebo se dohodnete na změně pracovní smlouvy. Pokud u zaměstnavatele proběhly organizační změny a Vy jste se v jejich důsledku stala nadbytečnou a zároveň se se zaměstnavatelem nedohodnete na změně pracovní smlouvy, může Vám zaměstnavatel dát výpověď pro nadbytečnost. V takovém případě máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku Vašeho průměrného výdělku, pokud Vaše pracovní smlouva nebo vnitřní předpis nepřiznávají vyšší odstupné. Po obdržení výpovědi budete ještě dva měsíce ve výpovědní lhůtě. Za toto období máte také nárok na mzdu, nebo, pokud budete na překážkách v práci, nárok na náhradu mzdy opět ve výši Vašeho průměrného výdělku za každý měsíc výpovědní doby.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect