Ladka | 9.6.2020

Pracuji jako Technická manažerka v české společnosti. Vedu technické oddělení zahrnující 9 pracovníků. 2.4.2020 jsem oznámila těhotenství. 9.4.2020 mi byl předán nový mzdový výměr o 60% nižší, který jsem nepodepsala. Tímto výměrem mě společnost postavila do nerovné pozice vůči mým podřízeným. S tímto novým platem jsem hodnocena mzdou o 20-50% níže než moji podřízeni.
Vzala jsem si 4 dny dovolenou, abych promyslela, co dále. Oslovila jsem advokátku, která mi pomohla ohradit se proti tomuto mzdovému výměru a nerovnému postavení, ale marně. Firma mi následně poslala email, že už mi další dovolenou nedá a že mě posílá od 20.4.2020 na překážky a nebude mi zadávat práci, přitom celé mé oddělení plně pracovalo. Dále mi dubnovou výplatu vypočítali z toho nízkého mzdového výměru, což má negativní dopad i následně na výpočet mateřské dovolené.
Poslala jsem svůj příběh na Inspektorát práce a Ochránce práv. Z Inspektorátu by bylo přiděleno číslo jednací a právnička z Ochránce práv se mnou komunikovala emailem. Zatím bez reakce, ale vyčkávám. Uvažuji o žalobě ohledně diskriminace, ale moje advokátka zatím nepředložila jasný koncept. Je to cílený tlak firmy na moji osobu, protože jsem těhotná a nechtějí mě v době krize vyplácet mzdu. Zvažuji další kroky a tímto bych ráda požádala o radu. Předem moc děkuji, že si uděláte na přečtení stručného popisu čas a odpovíte mi. Přeji hezký den. S pozdravem Ladislava Landsmanová

Odpověď:

Z Vašeho dotazu usuzují dvě věci, jednak že pracujete v pracovním poměru založeném pracovní smlouvou a jednak že u Vašeho zaměstnavatele je mzda stanovována jednostranně mzdovým výměrem, tedy není součástí pracovní smlouvy. To sice podle zákona možné je, ale nesmí tak být činěno diskriminačně nebo nerovně ve srovnání s ostatními (jak se podle výše uvedneého zřejmě stalo). Zároveň by Vám zněmu mzdy měl zaměstnavatel zdůvodnit, nemá sice k tomu výslovnou zákonnou povinnost, ale požadovala bych to od něj. Ohledně dovolené i překážek má na to skutečně zaměstnavatel právo, tam o tom rozhoduje on, s tím se asi nedá nic dělat.

Kromě antidiskriminační žaloby by se podle mého názoru dala podat i žaloba na nevyplacení části mzdy. Pokud Vám byla mzda snížena protiprávně (ze zákonem zakázaného důvodu), pak byste měla nárok na její doplacení a zároveň i dopočítání náhrad na překážky v práci. Bude ale nezbytné ten důvod prokázat. Vaše advokátka nejspíše zvolí jednu z těchto strategií. Soudní řešení nebude ale rychlé, důvody pro nějaké předběžné opatření zde nevidím, takže spíše bude soud trvat v řádu měsíců až let.

Obecná promlčecí doba (ve které musíte podat žalobu) je tříletá, takže je možné vyčkat nejdříve výsledku řešení SUIP a VOP, jejich zjištění také budou mít u soudu váhu. Je možné, že pokud jeden z těchto orgánů dospěje k nějakému pro Vás příznivému závěru, že to zaměstnavatele pobídne k řešení dříve než soud.

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect