Andrea | 9.6.2020

Dobrý den.Dělám rok zástupkyní vedoucí v dětských jeslích ,nyní bude odcházet do důchodu a tvrdí, že musím převzít její místo zaměstnance pověřeného organizací práce, ač ode mě ví, že o její místo nemám zájem.Mám pracovní smlouvu na místo dětské sestry , s poznámkou v prac., náplní, že ji zastupují. Nestojím o papírovou kancelářskou práci, chci být u dětí. Každý den mě od dětí odvolává,ukládá papírovou práci a vyhrožuje, že našemu vyššímu vedení řekne, že mě zaučila a ať si to ti nahoře se mnou vyřídí. Vyvíjí na mě stálý tlak a nechce akceptovat můj postoj, tvrdí, že to stejně budu muset dělat, protože kdo by to asi tak dělal.Odchazi za půl roku, času na zaučení nové vedoucí by tedy měla dost.Ptám se, zda mě skutečně zamětnavatel může může nutit na její místo nastoupit, ač nechci a argumentovat tím, že ji mám zastupovat? Z jejího přístupu mám stres a opět se mi rozjíždí úzkostná porucha, nevím si rady, co mám dělat.Dekuji za Vás čas a odpověď.Hezký den.
S pozdravem Andrea

Odpověď:

Zaměstnavatel Vám může přidělovat pouze takovou práci, kterou máte sjednanou jako druh práce v pracovní smlouvě, bez ohledu na to, zda v pracovní náplni máte uvedeno ještě něco dalšího. Pokud byste v pracovní smlouvě měla uvedeno jako druh práce "Dětská sestra", pak její nezbytnou součástí není zastupování vedoucí, natož přímo funkce vedoucí. Zaměstnavatel Vás k tomu nutit nemůže. Pokud byste zastupování vedoucí měla přímo v pracovní smlouvě, bylo by to něco jiného.

Doporučuji na to ještě jednou vedoucí upozornit, pokud to nemá smysl, upozorněte na to asi zaměstnavatele, nejlépe písemně, že o jiný druh práce, než jak máte sjednáno v pracovní smlouvě, ani teď ani do budoucna nestojíte. Každopadně ani pokud to teď neuděláte, neměl by Vás k tomu zaměstnavatel po odchodu současné vedoucí nutit.

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect