Grand | 11.6.2020

Dobrý den,

chtěl bych se poradit ohledně následující situace. Jsem otec samoživitel se synem, který se narodil dne 21. 7. 2017 na rodičovské dovolené, jelikož žena zemřela na rakovinu. Synovi budou letos 3 roky a já bych se měl vrátit do práce. Jsem zaměstnancem krajského úřadu, čili se jedná o práci v kanceláři. Zaměstnavatele jsem oslovil s tím, že bych rád nastoupil do práce až od 1. 1. 2021 a na zkrácený úvazek. Zaměstnavatel mi zatím ústně (když mi volala má přímá nadřízená) sdělil, že nastoupit od 1. 1. 2021 můžu, ale, že zkráceným úvazkem počítat nemám. Že se to u něj nedělá. Vím ale, že ze zákona mám na zkrácený úvazek nárok.

Nicméně již se blíží termín, kdy bych měl dle řádného termínu nastoupit do práce (22. 7. 2020), je třeba, abych již podal žádost o neplacené volno. A teď je otázka, jestli podat jen žádost o neplacené volno a žádost o zkrácený úvazek podat až po nástupu do práce a nebo podat rovnou obojí... Mám totiž obavy, že když podám rovnou obojí, tak mně zaměstnavatel bude nutit nastoupit v řádném termínu. Syn bude navíc chodit do školky až od září 2020. Bude rozdíl v tom, jestli žádost o zkrácený úvazek podám teď a nebo až po nástupu do práce v lednu? Co by jste mi v mé situaci poradili? Vím, že právo je na mé straně, ale nechci se zas nějak moc dohadovat.

Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě bych doporučovala v tuto chvíli podat žádost o neplacené volno a pak až v jejím průběhu řešit zkrácený úvazek.

Nárok na něj skutečně máte v případě, že tomu nebrání vážné provozní důvody na straně zaměstnavatele. Proto, až budete žádat o kratší pracovní dobu, podejte žádost písemně, odkažte se v ni na příslušná ustanovení zákoníku práce (zejména § 241 odst. 2) a vyslovte předpoklad, že zaměstnavateli v tom vážné provozní důvody nebrání, a pokud ano, ať vám je písemně specifikuje. Tuto žádost dejte v průběhu neplaceného volna, v dostatečném předstihu, abyste mohl ještě případně řešit odpověď.

Pokud u vašeho zaměstnavatele působí odborová organizace, můžete se s touto věcí obratit i na ni, i pokud nejste jejím členem.

S pozdravem

Gender Studies

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect