Zdeňka | 3.7.2020

Dobrý den,

17.6. jsem nastoupila do pracovního poměru tzn. že 17.9. mi končí zkušební doba. Zjistila jsem však že jsem těhotná v 8. týdnu a doktor mě chce poslat na neschopenku skrz zdravotní stav versus naročnost práce (pracuji v gastronomii, kde se pracuje 20 hodin denně několik dní po sobě, tahají se těžké věci jako např. sudy s pivem apod). Samozřejmě vím že mě zaměstnavatel může po 14ti dnech vyhodit a nemocenská se přesouvá na OSSZ. Tím mi vzniká dotaz jestli budu mít nárok na mateřskou nebo pouze na rodičovský příspěvěk. Poslední dva roky mám poctivě odpracované s týdenní pauzou na UP.

Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď:

Dobrý den,

abyste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musí se v době nástupu na mateřskou posoudit, zda splňujete zákonné podmínky. Na mateřskou se nastupuje 8 - 6 týdnů před očekávaným datem porodu. Buď v té době budete zaměstnaná, tudíž účastná na nemocenském pojištění (případně můžete i dobrovolně jako OSVČ), nebo budete v ochranné lhůtě, která je v tomto případě 180 dní od zániku pojištění. Pokud by tedy mezi skončením zaměstnání a nástupem na mateřskou uplynulo 180 dní nebo méně, budete tuto podmínku splňovat.

Druhá podmínka je být nemocensky pojištěna minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku (to je zhruba 9 měsíců nemocenského pojištění v rozložení dvou let). Tato podmínka nemusí být splněna jen u jednoho zaměstnavatele. V období dvou let lze sčítat dny z různých pojištění (zaměstnání). Pokud máte pracovní historii jak uvádíte, měla byste splnit i tuto podmínku.

S pozdravem

Gender Studies

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect