Zuzana | 20.8.2020

Dobrý den,

Jsem na rodičovské dovolené, jsem zaměstnaná a chci si založit živnost. Ovlivní tento úkon výši mojí rodičovské dovolené, případně, pokud bych měla ještě další dítě, výši PPM? A budu si od té doby muset sama platit soc. a zdrav. pojištění, případně další zálohy?

Předem děkuji za odpověď
Zuzana Maciel

Odpověď:

Dobrý den,

výši Vašeho rodičovského příspěvku to neovlivní. Co se týče výše PPM v případě dalšího dítěte, záleží na tom, v jakém časovém odstupu byste PPM čerpala a zda budete mít živnost jako hlavní či vedlejší a zda byste kvůli podnikání skončila praxovní poměr. V případě, že pracovní poměr neskončíte a živnost bude pouze vedlejší přivýdělek, na PPM to nebude mít vliv. Pokud byste skončila, pak jako OSVČ nemáte povinnost platit nemocenské pojištění, můžete si ho platit dobrovolně, pak byste při splnění zejména doby účasti na pojistění a dalších zákonných přepdokladů na PPM měla, s největší pravděpodobností ale i nižší, než jakou máte teď. Pokud byste nemocenské pojištění neplatila, pak nárok na PPM budete mít jen v tzv. ochranné lhůtě (stručně řečeno 180 dní od skončení zaměstnání, ze kterého Vám nárok vznikl). Pro úplnost ještě dodávám, že PPM může za určitých okolností čerpat i otec dítěte.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect