Květa | 24.8.2020

Dobrý den,
jsem podnikatelka (obchod a služby) a mám prakticky jen ženský personál v řadách prodavaček. Chtěla bych to trochu změnit, protože si myslím, že smíšený kolektiv je lepší. Už jsem dávala do inzerátů větu typu, že: pozice je vhodná pro ženy i muže a píšu do inzerátu vždy název pozice prodavač/prodavačka. Ale mohla bych podat inzerát, že hledám přímo muže na pozici prodavače (za účelem zvýšení rozmanitosti týmu)? Nebo můžu bez dalšího třeba přijmout muže, když se mi přihlásí třeba 5 lidí a z toho bude 1 muž a zbytek ženy (a nehledět na další kritéria jako vzdělání, zkušenosti apod.). Předem díky za konzultaci.

Odpověď:

Dobrý den,

otázka preference zaměstnanců jednoho pohlaví (nebo určitého věku apod.) je vždy velmi citlivá, i pokud je vedena snahou o zvýšení rozmanitosti v týmu. Obecně platí, že pokud taková preference nemá přímou souvislosti s povahou vykonávaného povolání (např. žena jako prodavačka dámského spodního prádla, abychom byli co nejblíže Vašemu oboru), pak by jednoznačná preference ve inzerátu nebo při výběru mohla být diskriminační. Pokud byste ale vybírala ze srovnatelných kandidátů (zkušenosti, kvalifikace atd.), pak byste zástupcům podreprezentovaného pohlaví s největší pravděpodobností přednost dát mohla.


S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect