Pavla | 24.8.2020

Dobry den,
V ramci restrukturalizace firmy jsem prisla o misto, nicmene jsem se dozvedela, ze misto bylo zruseno prave me, ze 6ti stejnych pozic proto, ze jsem si v te dobe zrovna prodlouzila o pul roku (z 2let, na 2,5 roku) RD. Nase firma globalne podporuje matky na RD, obecne se tvari, ze netoleruje zadnou diskriminaci, lokalne se tak ne vzdy delo a deje, zvazuji jestli to mam jeste resit s vedenim firmy. Zajimalo by me proto, jestli je tento duvod zruseni mista v ramci restrukturalizace diskriminace, ci ne, a jen si proste vybrali zamestnance, ktere jsou pro ne ihned k dispozici. Nejake dukazy a i svedky k tomu bych mela, takze podlozene to vcelku mam, ale vlastne si nejsem jista, jestli je, nebo neni v poradku takove jednani firmy... kolegyne v jine zemi a stejne firme, co ridi marketing mi rikala, ze je to normalni a ze se tez jako prvni zbavila holek na RD, ale nikdo to nijak neresil, dostaly odstupne, ktere mi taky navrhli, ale ja jsem o misto zajem mela, navic mi vadi, ze ten duvod je tento, po celou RD je podporuji na DPP. Co myslite, je to diskriminace, nebo neni?
Dekuji mnohokrat za radu, Pavla

Odpověď:

Dobrý den,

pokud by jediným důvodem pro zrušení pracovního místa bylo čerpání rodičovské dovolené, mohlo by se jednat o diskriminaci z důvodu rodičovství. Zaměstnavatel by musel prokázat, že skutečněě bylo nezbytné zrušit právě Vaše pracovní místo a že nemá mžnost vás dále zaměstnávat na práci sjednanou v pracovní smlouvě. Doporučujeme se písemně obrátit na zaměstnavatele, případně ve spolupráci s advokátem nebo advokátkou naformulovat předžalobní výzvu.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect