Petra | 3.11.2020

Dobrý den,
je prosím možné použít některé opatření pozitivní diskriminace ve státní službě? Případně ve které fázi HR cyklu? Pracuji na ministerstvu a chtěla bych prosadit více žen do vedení. Je možné i ve státní službě upřednostnit uchazečku před uchazečem, když budou mít např. srovnatelné kvality? Upravuje toto nějak služební zákon? Děkuji mnohokrát.

Petra J.

Odpověď:

Dobrý den,

pozitivní diskriminace není právní pojem, jen jakési lidové označení, nicméně možnost využití vyrovnávacích nebo podpůrných opatření vprávní úpravě obsažena je. Zákon o státní službě se v § 98 odkazuje na ustanovení § 16 a 17 zákoníku práce, která se uplatní obdobně. V § 16 odst. 4 věta druhá zákoníku práce se stanoví, že "za diskriminaci se rovněž nepovažují opatření, jejichž účelem je odůvodněno předcházení nebo vyrovnání nevýhod, které vyplývají z příslušnosti fyzické osoby ke skupině vymezené některým z důvodů uvedených v antidiskriminačním zákonu." V antidiskriminačím zákonu najdeme nejen výčet tzv. diskriminačních důvodů, mezi které každopádně patří i pohlaví, ale i další upřesnění možných vyrovnávacích opatření. Zde je možné odkázat na § 7 odst. 2 a 3 antidiskriminačního zákona, které vymezují, jak může takové opatření vypada, aby nebylo považováno za diskriminaci. Preference ze dvou osob obdobné kvalifikace a zkušeností by takovým opatřením mohla být. Jako diskriminační v tomto kontextu nebývají hodnoceny ani nějaké příspěvky na náklady spojené s péčí o dítě, apod.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect