Studentka | 9.11.2020

Dobrý den, jsem v posledním 5. ročníku VŠ studia. Narodila jsem se v roce 1997, celkem mi studium zabere 18 let. Plánovala jsem po škole nastoupit do zaměstnání, ale nedávno jsem zjistila, že jsem těhotná. Pokusím se státnice zvládnout v termínu, ale kvůli těhotenství nebudu schopna nastoupit do práce. Abych však měla nárok na mateřskou, musela bych odpracovat nějakou dobu, je to tak? Jako studentka VŠ mám nárok pouze na rodičovský příspěvek? Nechci být malicherná, ale vzhledem ke stráveným létům ve škole a dřině, kterou studium je, jsem z toho rozhořčená. Jak to tedy je s absolventkami VŠ, které chtějí jít po škole na mateřskou?

Odpověď:

Dobrý den,

jako studentka VŠ nejste účastna na nemocenském pojištění, ze kterého může být nasledně čerpána peněžitá pomoc v mateřství. Pokud jste si během studia přivydělávala tak, aby z toho byl odváděn příspěvek na nemocenské pojištění, pak byste teoreticky nárok na mateřskou mít mohla, podmínkou je účast na pojištění v délce 270 dnů v posledních dvou letech. Podobně by se Vám mohla započítat doba studia, pokud byste stihla před mateřskou nastoupit do práce, ale před nástupem na mateřskou byste ještě neodpracovala těch 270 dní. Podmínkou je ale úspěšné ukončení studia.

Pokud rozhodně doby podle zákona o nemocenském pojištění nesplníte, pak bohužel Vám bude skutečně náležet jen rodičovský příspěvek, který je nepojistnou dávkou, tudíž se pro nárok na něj nemusí nejdříve odvádět pojistné z výdělku.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect