Kateřina | 6.1.2021

Dobry den, jake jsou znaky sikany z duvodu veku? Muze jit i o neprime znaky, napr. uspesna snaha prinutit neustalym tlakem formou kritiky k odchodu? Skoncila jsem ve svych 54 letech na PN od cervence t.r. Kolegyne mi sdelovala, ze se me vedouci profesne obava.

Zamestnavatel situaci uznal neprimo, kdyz mi v listopadu nabidl 3 platy pokud odejdu. Vzhledem k delce sikany a zdravotnim dusledkum mi to prijde neprimerene, tomu predchazelo odneti odmen a osobniho ohodnoceni na pul roku (byla jsem tedy 18.tis.) reditelem, aby me prunutil odejit z organizace.

pozice koordinatorka pece o potrebne. dekuji.

Odpověď:

Dobrý den,

to, co popisujete, je složitá situace a je zde celá řada variant, neboť neuvádíte všechny informace. Diskriminace z důvodu věku se poměrně nesnadno prokazuje, zejména pokud jde o jediného člověka a ne např. o systematické úsilí zbavit se všech starších kolegů. Navíc jak uvádíte, možná zde bude jiný důvod.

Mohlo by se jednat o porušení povinnosti rovného zacházení podle zákoníku práce, zejména pokud došlo k důsledkům v odměňování. Nepíšete, zda jste odměňována platem nebo mzdou, ale v případě, že by šlo o plat, pak zde mohlo dojít i k porušení zákonných pravidel, zejména v otázce osobního příplatku.

Všechny možné varianty by měly být řešeno písemnou stížností k zaměstnavateli, pokud nebude uspokojivě řešena, pak nejspíše předžalobní výzvou a žalobou. Pokud zaměstnavatel porušuje zákonná pravidla pro platové odměňování, přichází v úvahu ještě stížnost na Inspekci práce, případně na nadřízený služební úřad.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect