Pilina | 24.2.2021

Jsem v ID 1.Stupeň zaměstnaná jsem na zkrácený úvazek 4 hodiny denně. Smí mi šéfová nařídit, že si musím objednávat termíny u lékaře pouze v odpoledních hodinách po práci?
A má právo se vyptávat proč si chci vzít dovolenou? Děkuji za opdpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnanci a zaměstnankyně by si lékařské prohlídky a další záležitosti podobného typu měli přednostně domlouvat mimo svou pracovní dobu, pouze pokud to jinak nejde, např. kvůli ordinačním hodinám, může to zasáhnout do pracovní doby a pak mají nárok na omluvené překážky v práci.

Zaměstnavatel nemá právo vyžadovat informace, které nesouvisí s výkonem práce. Co se týče dovolené, pak termín čerpání nařizuje zaměstnavatel s přihlédnutím k oprávněným zájmům zaměstnance nebo zaměstnankyně. Nemá tedy obecně důvod ptát se na to, proč si chce někdo dovolenouv zít, ale pokud by například v případě více žádostí ve stejném termínu musel posoudit, komu dá přednost, pak by z důvodu posouzení oprávněných zájmů mohl důvod dovolené zjišťovat.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect