Podpůrný program

Petra | 7.3.2021 | Podpůrný program

Dobrý den. Pracuji v oddělení lidských zdrojů ve středně velké organizaci, která má ve vedení nepoměrně málo žen. Chtěli bychom zřídil vzdělávací skupinu/pool pro ženy, které by rozvíjely své schopnosti a zvýšily šanci na získání vedoucí pozice. Ale nejsem si jistá, jestli to takto lze s ohledem na princip rovného přístupu ke vzdělání/kariérnímu růstu. Je to možné? Můžeme vyhlásit přípravu takového uskupení a zahájit nábor z řad zaměstnaných žen v naší firmě? Není to napadnutelné jako diskriminace mužů nebo i jiných osob, které mohou být také nějak znevýhodněny? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

antidiskriminační zákon umožňuje přijmout určitá přiměřená a dočasná opatření sloužící k vyrovnání znevýhodnění některých skupin, např. žen, aniž by tato opatření byla považována za diskriminační. Jelikož s ohledem na fungování genderových stereotypů, segregaci pracovního trhu i nerovné rozdělení domácích povinností bývá v praxi přístup žen k rozvoji a zvýšení jejich profesních kompetencí aložitější, takový program, jaký popisujete, bývá jedním z často využívaných nástrojů jejich podpory. Z hlediska antidiskriminační legislativy by s tím neměl být žádný problém.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect