Jana | 27.3.2021

Dobrý den,

22. 2. 2021 jsem podala výpověď a nyní jsem ve výpovědní době, která končí 30.4.2021. Včera mi nadřízený oznámil, že mi dá překážky na straně zaměstnavatele ke konci března a celý duben nemám chodit. Mám ke své situaci hned několik dotazů, ke kterým jsem snažila najít odpovědi, ale nejsem si jistá, že tomu správně rozumím:

1. Včera jsem u pojišťovny podala žádost na lázně a nevím, kdy přesně přijde vyjádření/schválení. V této době, kdy se musím dát zdravotně dohromady a nevím, kdy pojedu do lázní, se práce hledat nedá (nástup do lázní je do 3 měsíců, ale očekávám, že by to mohlo dopadnout na konci dubna nebo začátkem května). Je to tak, že pokud budu na nemocenské od výpovědní doby anebo od 1. dne po skončení prac. poměru, nemusím na pracovní úřad? Potom mi ale nemocenskou nikdo nezaplatí (pouze za dny v prac. poměru), je to tak?

2. Pracuji u jedné agentury na DPP, jde o doučování maturantů, které bych teď před maturitami nerada přerušila. Proto bych se ráda do května vyhnula přihlášení na úřadu práce, protože podle mých informací se s DPP na úřad registrovat nemůžu. Je to tak, že pokud od 1.5. budu na nemocenské, nemusím se hlásit na úřad práce a mohu po tuto dobu pracovat na DPP?

3. Pokud bych se s agenturou domluvila na jiném typu spolupráce, povoleném na ÚP (DPČ) a na úřad se 1. nahlásila, do lázní (a na nemocenskou) bych nastoupila do 7 dní od skončení zaměstnání, platí při výpovědi ze str. zaměstnance ochranná lhůta a vyplácení nemocenských dávek od 15. dne na nemocenské?

Děkuji,

Odpověď:

Dobrý den,

vezmu to od konce. Přivýdělek na DPP skutečně při evidenci na Úřadu práce možný není, na DPČ ovšem ano, aktuálně do výše 7 600 Kč měsíčně. Bylo by proto nejlepší druh dohody přejednat před evidencí na ÚP.

Je možné se na ÚP evidovat i v okamžiku, kdy víte, že nejspíše brzy nastoupíte do lázní - během léčby máte vystavenu pracovní neschopnost a během jejího trvání ze zákona nemusíte plnit povinnosti uchazeče, zejména tedy docházet na ÚP případně na doporučená místa.

Ochranná lhůta pro nemocenskou trvá 7 dní od skončení pojištění. Pokud ale budete nezaměstnaná (byť v evidenci), nenáleží vám náhrada mzdy během prvních 14 dnů pracovní neschopnosti, ale pouze právě nemocenské z nemocenského pojištění, které se vyplácí až od 14. dne pracovní neschopnosti. Evidence na Úřadu práce jako taková nezakládá nárok na nemocenské, takže pokud nastoupíte do lázní až po těch 7 dnech od skončení pracovního poměru, nárok na nemocenské vám nevznikne, ať byste byla evidovaná na ÚP nebo nikoli.

Pro úplnost ještě dodávám, že pokud byste na pracovní neschopnost nastoupila ještě v době trvání výpovědní doby, a k jejímu skončení ještě pracovní neschopnost neskončí, pak se o tuto dobu prodlužuje výpovědní doba - její zbytek uplyne až po konci pracovní neschopnosti. Z judikatury vyplývá, že ale v této době zaměstnavatel nevyplácí náhradu mzdy za prvních 14 dní pracovní neschopnosti.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect