Zuzana | 9.6.2021

Dobry den, rada bych pozadala o zodpovezeni meho dotazu.
Dceri budou v listopadu 3 roky a zamestnavatel pocita s mym navratem. Problem nastal, kdyz jsem zatim neoficialne pozadala o polovicni uvazek. Zamestnavatel nabizi jako kompromis 30hodin tydne. Dceru nam neprijali do skolky, nejradeji bych s ni vsak stejne zustala doma do 4let, to vsak neni realne ani pro zamestanvatele, ani pro nas z hlediska financi. Proto tedy puluvazek.
Muj dotaz tedy zni, musi zamestnavatel akceptovat zadost o polovicni uvazek? V zákoně se hovori pouze o moznosti castecneho uvazku, tak nevim, zda si mohu na polovicnim uvazku trvat.

Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Štěpánová

Odpověď:

Dobrý den,

S ohledem na znění ustanovení § 241 odst. 2 zákoníku práce a jeho aktuální výklad a judikaturu máte nárok na úpravu pracovní doby podle vaší potřeby. To se týká i délky úvazku. Pokud zaměstnavatel nemůže váš požadavek splnit, měl by konkrétně zdůvodnit, jaké vážné provozní důvody mu v tom brání. To se týká i délky úvazku. Judikatura je taková, že nezbytnost najít další pracovní sílu na zbylou část zkráceného úvazku není vážný provozní důvod a z toohoto důvodu to zaměstnavatel odmítnout nemůže.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect