Dagmar | 27.7.2021

Dobrý den,
mám dotaz ohledně možnosti odchodu na mateřskou dovolenou (druhou) po té, co se vrátím zpět do práce po ukončení rodičovské dovolené předchozí. Bohužel to tak vyšlo, že jsem znovu těhotná a nevím, jestli by šlo se nějak domluvit se zaměstnavatelem a nebo je i pro něj lepší, abych nastoupila na cca 2 měsíce? A finančně - nebudu na nástupu bita - tj. bude se mi rodičák vypočítávat jen ze 2 měsíců?

Předem díky

Buková

Odpověď:

Dobrý den,

pro výpočet je důležité u peněžité pomoci v mateřství, kolik let bude staršímu dítěti, pokud méně než 4 v době nástupu na mateřskou, pak ji obdržíte ve stejné výši, jako byla první peněžitá pomoc v mateřství. U rodičovského příspěvku jde jen o to, zda si budete moci volit výši příspěvku a tím i délku čerpání. Je možné, že by vám vyměřovací základ vypočetli z těch dvou měsíců, což by ale snad mělo stačit, I tak se domnívám, zejména pokud by se nástup na mateřskou stihl před 4. rokem prvního dítěte, že by bylo praktičtější požádat o neplacené volno, případně vyčerpat i dovolenou, jestli ještě nějakou máte.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect