Rendys | 4.10.2021

dobrý den,
jako pedagogický pracovník, pracující na vedoucí pozici, jsem podal výpověď. S ředitelem školy jsme se domluvili na výpovědi dohodou s měsíční výpovědní lhůtou. Ještě tentýž měsíc, než začala platit výpovědní lhůta, jsem výpověď písemně odvolal ze zdravotních důvodů. Ředitel školy mi sdělil, že mi výpovědní lhůtu nechá běžet s tím, že potom se mnou sepíše novou pracovní smlouvu na pozici učitele a doplní ji jmenovacím dekretem na pozici vedoucího pracovníka. Své jednání odůvodňuje tím, že při kontrole bylo škole vytknuto, že mají někteří zaměstnanci v pracovní smlouvě jmenované pozice vedoucích a zástupců ředitele. Má právo takto ředitel jednat? Jmenovacím dekretem může ředitel kdykoliv zaměstnance z pozice vedoucího odvolat. Jsem přesvědčen, že bych měl dále pokračovat ve stávající smlouvě. Může mne ředitel vyhodit z pracovního poměru, pokud nebudu chtít podepsat novou pracovní smlouvu a budu trvat na stávající?
Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

výpověď dohodou zákoník práce nezná. Pokud jste podal výpověď sám, pak podle ustanovení § 50 odst. 5 může být odvolána pouze se souhlasem druhé smluvní strany; odvolání výpovědi i souhlas s jejím odvoláním musí být písemné. Pokud byla uzavřena dohoda o skončení pracovníjho poměru, tak to je opět dvoustranný právní akt, k jehož změně nebo odvolání je potřeba souhlasu obou stran. Váš zaměstnavatel tedy nemusí Váš krok akceptovat.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect