Klára | 11.10.2021

Dobrý den, pracuji v malé neziskové organizaci, kde si tykáme a jsme přátelé. Jsem zde ale tzv. holka pro všechno, tedy kromě koordinační práce na projektech (což je má náplň práce dle smlouvy) mám na starosti také office management, úklid, nákupy, někdy si ze mě také nadřízená dělá "asistentku" ve smyslu, že po mně chce, ať nabízím hostům vodu, kafe, zajistím občerstvení atd. Jedná se o diskriminaci? Jsem v právu, pokud se vymezím proti těmto činnostem? Přede mnou byl na pozici muž, ale pochybuji, že kdy v kanceláři uklízel, byl tu opravdu velký nepořádek. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci práci pouze v rozsahu druhu práce sjednaného v rámci pracovní smlouvy. Pokud máte druh práce sjednaný tak, že nezahrnuje činnosti spojené s péčí o chod kanceláře, nemusíte tyto práce vykonávat a můžete je odmítnout. Samozřejmě je možné se zaměstnavatelem dohodnout, že takové činnosti budete dělat, mělo by to být ale promítnuto do pracovní smlouvy i do odměňování. Automaticky je ale vykonávat nemusíte.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect