Nynu | 19.10.2021

Dobrý den, mám se v únoru 2022 vracet po rodičovské dovolené zpět do práce, kde mám smlouvu na dobu neurčitou. Na mou pozici přijali zástup, který v plném rozsahu má mou práci převzít i po mém návratu do zaměstnání a já mám převzít práci za nemocnou kolegyni, která je již 1,5 roku na nemocenské a nikdo neví, zda a kdy se ještě vrátí.
Můj dotaz zní: má zaměstnavatel právo mou práci takto nahradit mým zástupem a já mám být využita pouze jako "zástup" za kolegyni? V nápni práce mám jasně specifikované území, kolegyně má jiné území (jedná se o práci územního plánovače na ORP)
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

záleží na tom, co máte sjednáno v pracovní smlouvě jako druh práce, ale přímo v pracovní smlouvě, bez ohledu na další specifikace v náplni práce. Zaměstnavatel je povinen Vám po rodičovské dovolené přidělovat práci podle pracovní smlouvy. Pokud by mělo dojít ke změně, jen s Vaším souhlasem. Totéž platí i pro délku pracovního poměru. Pokud jej máte na dobu neurčitou, nemůže Vám ho zaměstnavatel jednostranně zkrátit.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect