Dejna | 18.11.2021

Dobrý den, byla jsem přijata jako zástup za mateřskou dovolenou na dobu určitou bez přesnějšího data ukončení (návrat zaměstnankyně). Nyní ohlásila, že by se za cca 2měsíce chtěla vrátit a já zjistila že jsem těhotná. Může mě zaměstnavatel propustit? Jak dál postupovat- mám obavu, že jako těhotnou mě nikdo nezaměstná. Pomůžeme mi okamžitý nástup na rizikové?

Odpověď:

Dobrý den,

pokud je Váš pracovní poměr sjednán na dobu určitou po dobu zástupu za mateřskou a rodičovskou dovolenou jiné zaměstnankyně, pak jejím návratem do práce tento pracovní poměr skončí, bez ohledu na těhotenství či nemoc. Také záleží na tom, jestli jí zaměstnavatel návrat umožní. Pokud původně žádala o delší rodičovskou a chce se vrátit dřív, není povinen jí vyhovět, to ale záleží na jeho rozhodnutí a na situaci, jak mezi nimi byla dohodnuta.

Pokud budete na nemocenské z důvodu rizikového těhotenství, náležela by Vám nejspíše náhrada mzdy a následně nemocenská, i pokud pracovní poměr mezitím skončí. Ochranná lhůta ale činí jen 7 dní po skočnení pracovního poměru. Neuvádíte jak dlouho jste těhotná ani jak dlouho jste zaměstnaná, ale je možné, že byste splnila nárok na peněžitou pomoc v mateřství, doporučujeme se na toto doptat na příslušné pobočce Úřadu práce.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect