Kristýna V. | 6.12.2021

Dobrý den,
když čerpám RD na 15 měsíců, ale rozmyswlím si to ke konci doby podpory, je problém z hlediska zdravotního a sociálního zůstat na delší rodičovské dovolené bez finančního příspěvku ?
Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,

z hlediska sociálního pojištění to problém není, ve chvíli, kdy nemáte příjem z výdělečné činnosti, nemáte povinnost ani platit pojistné na sociální zabezpečení. Z hlediska zdravotního pojištění je to ale jiné, tady má povinnost platit pojištění každý, pokud je za něj neplatí stát. Po dobu pobírání rodičovského příspěvku jste státním pojištěncem právě z tohoto titulu. Pokud zůstanete doma z důvodu péče o malé dítě i po skončení pobírání rodičovského příspěvku, můžete být rovněž státním pojištěncem, ale musíte zdravotní pojišťovně oznámit změnu situace a důvodu proto, aby za Vás pojištění platil stát. Doporučujeme tedy se v předstihu obrátit na svou zdravotní pojišťovnu a vyjasnit si s ní tento postup.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect