Andra | 13.1.2022

Dobrý den, mám u zaměstnavatele HPP s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou - to znamená, že jsem mohla odpracovat jakýkoli počet hodin dle potřeby zaměstnavatele - průměrně jsem měsíčně odpracovala cca 100 hodin (jsem důchodce). Teď mi bylo mailem oznámeno, že směny/hodiny mi byly za měsíc leden zrušeny a již nebudu u nich pracovně vytěžovaná a ať se dostavím k osobnímu vysvětlení - očekávám výpověď k 1.2.2022. Pracovala jsem u nich více jak 2 roky a měla bych nárok na 3 průměrné odstupné platy za poslední odpracované čtvrtletí. Potřebovala bych informaci z čeho se bude počítat průměr na odstupné, když mi nebylo za leden 2022 umožněno pracovat a tím si cokoliv vydělat a měsíc únor + březen bych byla ve výpovědi a nebude mi taktéž umožněno pracovat. Pracovní poměr bych u zaměstnavatel ukončila k 31.3.2022 - takže celý první čtvrtletí roku 2022 bez práce, bez výdělku. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

není pravdou, že jste u zaměstnavatele mohla odpracovat libovolný počet hodin. I v případě, že je u vás pracovní doba rozvrhována nerovnoměrně, má zaměstnavatel povinnost rozvrhovat vám pracovní dobu tak, aby za vyrovnávací období (nejčastěji půl roku) činila v průměru stanovenou enbo kratší pracovní dobu. Stanovená týdenní pracovní doba je 40 hodin. Pokud Vám přidělil práce méně, náležela by vám náhrada mzdy. Z vašeho dotazu by vyplývalo, že zaměstnavatel postupoval v rozporu se zákonem a že vás poškodil, resp. je možné, že vám dluží mzdu a náhradu mzdy. To nelze ale definitivně říci bez příslušných dokumentů.

Pokud máte skutečně pracovní smlouvu a nikoli DPP nebo DPČ, není možné, aby Vás zaměstnavatel nechal celé měsíce bez výdělku. Pokud vám nedává práci, má povinnost vyplácet náhradu mzdy. Odstupné by se pak počítalo z této náhrady, případně z přepdokládaného výdělku, který zákoník práce rovněž zná.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect