Gab | 16.2.2022

Dobrý den, potřebovala bych se zeptat jak řešit tento problém. S přítelem jsme dostali covid, tudíž nařízena karantena a týden doma. Do práce jsme dali vědět mistrovi. Asi o 2 dny později samé telefonáty od nadřízené a nadřízeného , telefon jsme nebrali, protože nejsme povinni brát telefon mimo pracovní dobu a ještě na neschopence. Další měsíc Přišla výplata a všimli jsme si že nám strhli celou motivační mzdu což dělá nějakých 6tisic dohromady, to mi teda nedalo a šla jsem za šéfem pro vysvětleni a on mi řekl že jsme nebrali telefony a že to máme takový trest , přijde mi tohle vážně už moc , maji na tohle vůbec právo ? Vráti peníze ? Zpět. Děkuju za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

neuvádíte, jakým způsobem je u Vás motivační složka mzdy zakotvena, zda vnitřním předpisem, nebo v pracovní smlouvě atd. Není tudíž zřejmé, jaké podmínky přesně musíte k přiznání této složky splnit, zda se jedná například o normovaný výkon apod. Ze zdravotních důvodů vám ale mzda zkrácena být nemůže, jednalo by se o diskriminaci z důvodu zdravotního stavu, kterou zákon zakazuje. Obdobně vás zaměstnavatel nesmí bez vašeho souhlasu ani nějakým způsobem pokutovat.

Pokud jste obecné podmínky pro přiznání motivační složky mzdy splnili, obraťe se na zaměstnavatele písemně, upozorněte jej na možnou diskirminaci a požadujte vyplacení složky mzdy nebo písemné zdůvodnění jehjího nevplacení.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect