Krista | 23.2.2022

Dobry den , chci se zeptat v práci dostavám smluvu po měsici či dvouch . Už 3 roky na HPP je to vůbe možné tahle dělat , žadná vyjímka to není , žadné sezonní práce nic takověho . děkuji za odpoved.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud skutečně máte pracovní smlouvu a nikoli DPP nebo DPČ, pak takový postup možný není. Podle § 39 odst. 2 zákoníku práce doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží.

Doporučujeme v dané situaci písemně oznámit zaměstnavateli s odkazem na § 39 odst. 5 zákoníku práce před uplynutím další doby určité, že trvání pracovního poměru na dobu určitou bylo sjednáno v rozporu s tímto paragrafem a že trváte na tom, aby Vás zaměstnavatel dále zaměstnával a tím se tedy pracovní poměr mění na dobu neurčitou.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect