Daniela | 10.4.2022

Dobrý den, potřebují poradit, mám se vrátit po RD do práce, ale zjistila jsem, že se během RD změnil zaměstnavatel, žádná výpověď mi nepřišla, takže jsem stále někde zaměstnaná, mám smlouvu na dobu neurčitou, musí mě přijmout současný zaměstnavatel? Jsem znovu těhotná, do 3 měsíce mi gynekolog napíše PN kvůli zdravotním problémům, komu mám tedy neschopenku předat a následně nastoupit do práce, než půjdu má mateřskou? Současný zaměstnavatel mi tvrdí, že si to mám sama vyřídit s bývalým zaměstnavatelem, že oni pro mě místo nemají. Jedná se o obchod s potravinami, adresa i práce je pořád stejná, majitel objektu se pořád bývalý zaměstnavatel, současný je u něj v nájmu, všechny spolupracovnice dostaly nové smlouvy. V práci ani nevědí jak to mají řešit, mám si to vyřídit sama, že to je můj problém.

Odpověď:

Dobrý den,

v první řadě záleží na tom, jakým způsobem se Váš zaměstnavatel změnil. Předpokládám, že šlo o převod činnosti zaměstnavatele nebo jeho části ve smyslu § 338 zákoníku práce a následujících. V takovém případě přechází práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů plně na nového zaměstnavatele. To by znamenalo, že pokud zaměstnavatel původní "prodal" i Vás, pak všechny záležitosti řešíte se zaměstnavatelem novým. V případě, že se bude vyhýbat plnění svých povinností, je možné ho upozornit na možný postih ze strany Státního úřadu inspekce práce.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect