Gabriela | 11.5.2022

Dobrý den,
Jsem aktuálně na rodičovské dovolené, ale stále pracuji pro svého zaměstnavatele na DPP.
V rámci jedné z dohod mě chce manažer adekvátně ohodnotit hodinovou sazbou o 100,- vyšší, ale HR oddělení s tím nesouhlasí, jelikož hodinová sazba u DPP je daná mojí poslední řádnou hodinovou sazbou, kterou jsem měla před více než rokem ( tedy než jsem odešla na mateřskou). Během té doby značně narostla inflace a jelikož si platím hlídání, tak je to pro mě značně nevýhodné.
Zároveň dělám jinou práci než jsem dělala před mateřskou, tedy mě přijde zvláštní, že nemůžu být i adekvátně ohodnocena.
Zaroveň od toho manažera vím, že mě chce ohodnotit stejně jako slečnu, která vykonávala stejnou práci předtím než jsem ji začala dělat já.
Poradíte prosím jestli je zde opora v zákoně, případně má zaměstnavatel právo nedovolit adekvátní výši ohodnocení u DPP jen na základě mě poslední výplaty?
Předem moc děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

odměna z DPP nebo DPČ se podle zákona nijak neodvíjí od předchozí mzdy, zde jde jen o vnitřní pravidlo Vašeho zaměstnavatele. Navýšení dohody z DPP právně nic nebrání a musí si to příslušné útvary vyřešit mezi sebou.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect