Magdaléna | 20.5.2022

Dobrý den,
Partnerovi nechtějí uznat poporodní péči v mateřstvi tzv. Otcovskou, žádost byla podána dokonce šestinedělí, on pracuje na HPP, je zapsán v rodném listě, žijeme ve společné domácnosti.. Nevidím, že bychom někde udělali chybu. Jakými zákony se můžeme hajít??

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu nevyplývá, kdo přesně a jak Vašemu partnerovi "nechce uznat" otcovskou. Podle výše uvedeného se jeví, že podmínky zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, v ustanovení § 38a a násl. splňujete, předpokládám, že tedy partner je zaměstnán a byl účasten pojištění 3 měsíce před porodem. Pokud by ČSSZ nechtěla otcovskou přiznat, musí o tom vydat rozhodnutí, kde musí být uvedeny důvody zamítnutí, tedy kde je problém. Proti rozhodnutí je nezbytné se v odvolací lhůtě odvolat.

Pokud je podstatou problému, že zaměstnavatel nechce partnera na otcovskou "pustit", pak o čerpání volna se žádá jako o rodičovskou dovolenou ve smyslu § 196 zákoníku práce a zaměstnavatel je povinen ji poskytnout tak, jak si o ni partner požádá.

S pozdravem

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect