Alice | 17.8.2022

Dobrý den,
Jak je to s prodlouženou rodičovskou na 4 roky? Již js vyčerpala příspěvek, ale dítě mi v září i na odvolání do školky nevzali, protože mu nejsou 4 roky.
Mohu u zaměstnavatele prodloužit? Asi ano, ale jak to bude s placením mých odvodů - sociálního, zdravotního, pokud nebudu mit rodičovskou dávku? Musím si to hradit sama?
Díky Alice

Odpověď:

Dobrý den,

v takovéto situaci musíte požádat zaměstnavatele o neplacené volno. To sice obecně není nárokové, ale Nejvyšší soud v minulosti konstatoval, že skutečnost, že není zajištěna péče o malé dítě, musí zaměstnavatel akceptovat a neplacené volno umožnit. Během neplaceného volna nemáte povinnost odvádět pojistné na sociální zabezpečení, jelikož nemáte příjem, máte ale povinnost odvádět pojistné na zdravotní pojištění. Péče o tak malé dítě je ovšem důvodem pro to, aby za vás jako za tzv. státního pojištěnce pojiatné odváděl stát. Spojte se se zdravotní pojišťovnou, která vám sdělí, jak tento status prokázat.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect