Petr | 11.9.2022

Dobrý den,
S manželkou uvažujeme, že by zůstala s dětmi doma alespoň do 4 let jejich věku. Je to oficiálně možné? Nebo za ní budu muset odvadetz zdravotní a sociální pojištění já?

Odpověď:

Dobrý den,

rodičovský příspěvek je možné čerpat do 4 let věku dítěte, ovšem nejedná se již o rodičovskou dovolenou - se zaměstnavatelem je nutné sjednat neplacené volno a s tím on souhlasit nemusí. Pokud by důvodem nemožnosti nastoupit do práce byla skutečnost, že dítě nebylo přijato do školky, musí zaměstnavatel žádosti o neplacené volno vyhovět.

I pokud by již byl rodičovský příspěvek vyčerpán, je možné, aby manželka zůstala doma. Pokud nebude mít žádný příjem, nevzniká jí povinnost hradit sociální pojištění, nicméně doporučujeme kontaktovat ÚP a následně ČSSZ pro započítání péče o dítě do 4 let věku jako náhradní dobu pro starobní důchod. U zdravotního pojištění sice zůstává povinnost hradit odvody, ovšem jako celodenně pečující by byla manželka tzv. státním pojištěncem a odvody by za ni hradil stát. Je ale nutné tuto skutečnost zdravotní pojišťovně doložit.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect